Så börjar När livet tog en annan väg, där Karl-Erik Tallmo berättar om hur han drabbades av amalgamförgiftning och fibromyalgi, med ständig muskel- och ledvärk samt kronisk trötthet. Detta är kontroversiella diagnoser, och i bokens andra del skriver Tallmo om hur många läkare väljer att betrakta sjukdomar de inte förstår som psykosomatiska.
Han berättar också om hur forskningen kring risker med t.ex. tobak, giftiga kemikalier, amalgam eller mobiltelefoner manipuleras, angrips eller förtigs, ofta av forskare som i hemlighet arbetar som konsulter åt just den industri som har direkt nytta av ett visst forskningsresultat. En central fråga är om tidningarna bör få informera allmänheten om nyupptäckta tänkbara risker innan vetenskapssamhället uppnått konsensus kring detta, något som kan ta åtskilliga decennier. Många som idag lider av miljörelaterade sjukdomar har fått betala ett högt pris för att risker inte i tid tagits på allvar.
Patienter med osynliga symtom, som långvarig diffust utbredd värk, ständig trötthet, sömnstörningar, liksom minnes- och koncentrationsproblem, blir ofta nedlåtande bemötta inom vården. Författaren ger många exempel - vilka jag dessvärre mer än väl känner igen - på den ytlighet och arrogans som representanter för läkarkåren visat honom och andra patienter. [...]
I den andra delen av boken går Karl-Erik Tallmo igenom ett stort antal medicinska risker som varit kontroversiella i modern tid. Hans grepp är personligt och genomgående kritiskt till olika maktstrukturer i och kring medicinsamhället. Här har boken ett särskilt läsvärde i och med att den ger rikliga möjligheter för läsaren att granska författarens påståenden genom mångfalden av referenser till artiklar och webbsidor.
Boken vänder sig såväl till friska människor och medpatienter, som till forskare och vårdpersonal. Tallmo skriver:
Tanken är att med någorlunda konkretion och detaljrikedom visa för dem som inte känner till den här typen av sjukdomar - både lekmän och människor inom vården - hur den drabbar och ter sig i vardagen. Dessutom riktar den sig till andra drabbade. Jag vet själv att det brukar vara värdefullt att läsa beskrivningar av hur andra har det, så att man kan jämföra och se att man inte är ensam om problemen och kanske också få några tips om hur andra har tacklat dem.
Boken är häftad, tryckt med digital tryckteknik och har omslag i färg. Den innehåller 139 sidor och avslutas med ett fylligt sak- och personregister.
Klicka här om du vill köpa boken, så kommer du till Books-on-Demand i Visby. Du kan också ringa 0498-21 33 60.
|